torstai 29. huhtikuuta 2010

Nytenenän taikatalo: Feeniks

Taikatalo projektia lähdettiin siis tekemään kahdeksi viikoksi Poriin. Mukana olivat itseni lisäksi Kiia, Paula, Milla, Janne, Taru, Iida, Riikka, Anu ja Jenni.
Meidän tehtävämme oli tehdä taikataloon kaksi huonetta: Aurinkokuningattaren palatsi/huone sekä Nytenenän olinpaikkana toimiva jäähuone. Alkusuunnitelmia tehtiin jo koululla, teimme ns. lavastusharjoituksen Oskarin ja Lauran kanssa, sillä meidät laitettiin suunnittelemaan millaiset huoneet tekisimme. Olin kuitenkin ainut joka suunnitteluryhmästä lähti itse tekemiseen mukaan. Aurinkohuone rakennettiin minun suunnitelmani pohjalta ja toimin jonkinnäköisenä työnjohtajana aurinkohuoneessa, jota olivat tekemässä kanssani Kiia, Paula, Riikka ja Iida. Jäähuonetta tekivät Milla, Janne, Taru, Anu ja Jenni.
Aurinkohuoneessa meillä oli melkein kaikilla oma vastuualue, jonka lisäksi autoimme toisiamme yleisissä hommissa.
Iidan vastuualue oli huoneen lattian kiinnitys sekä aarrearkku. Jälkimmäistä auttoi tekemään Taru ja minä ja Riikka sen verran, että kultasimme kultaspraylla kantokahvat.
Paulan vastuualueena oli aurinkovaltaistuimeen tehty aurinkonaama. Paula teki naaman kokonaan itse.
Kiian vastuualueena oli avaruuspöytä, jota tekemään auttoi lähinnä Janne.
Oma vastuualueeni oli yleisen ulkonäön lisäksi ylläoleva feenikslintu. Kuvassa näkyy aika hyvin linnun tekovaiheet.
Alkuperäisessä suunnitelmassa ajattelin tehdä koko linnun vaahtomuvista, mutta se olisi tullut liian kalliisti. Vastahakoisesti sitten muovailin sille rakenteen kaniverkosta, jonka päällystin uretaanilla. Näin jälkeenpäin ajateltuna se oli ehkä kuitenkin parempi vaihtoehto. Mallia feeniksille otin riikinkukoista.
Odotellessani uretaanin kuivumista veistelin linnulle pään kuitenkin vaahtomuovista. Vaahtomuoviin ei mennyt ylimääräisiä kustannuksia Annikselle (Porin kulttuuritalo), sillä sain käyttööni paksun vanhan vaahtomuovipatjan Anniksen omista varastoista. Kiinnitin linnun päähän pari muovisulkaa (joiden sisällä oli rautalankaa, joten ne olivat taivuteltavissa) ja muovitimanttisilmät. Tämän jälkeen päällystin pään kontaktiliimalla.
Kun uretaani oli kuivunut, veistelin linnun oikeaan malliinsa. Oli kettumaista tehdä taruolentoa, josta ei saa kunnon ruumismallia kun päässäni ulvoi kokoajan Maurin ääni joka hoki että "se näyttää läskiltä pululta". Kommenttia en tästä kuitenkaan koskaan saanut, vaikka olin jo varautunut vastalauseisiinkin!
Paula ja Iida paperoivat linnun voimapaperilla vesiliimaseoksen avulla sillä välin kun maalasin linnun pään. Kiinnitin myös paljetteja sen otsaan tuomaan yksityiskohtia.
Kun runko oli paperoitu ja kuivunut, pistin vaahtomuovipään paikoilleen rautalankojen avulla. Olin kuitenkin saksinut vaahtomuovikaulan liian ohueksi uretaani+kaniverkko kaulaan nähden, joten jouduin Jannen avustuksella pistämään liitoskohtaan lisää uretaania. Uretaania oli varmaan kymmenen sentin kerros ja feeniks näytti siltä kuin sen kaulassa olisi ollut kasvain. Kauhean tappelun jälkeen kaikki tämä vielä kaiken lisäksi. Kun uretaani oli kaulassa kuivunut, veistin sen malliinsa ja koko kymmenen sentin kerroksista jäi lopulta ehkä sentin kerros jäljelle! Hieman turhauttavaa :D Lintu oli kuitenkin vihdoin siinä kunnossa, että pääsin maalaamaan sen kehon.
Kun olin maalannut kehon, siirryin tekemään vaahtomuovista feeniksille jalat. Riikka leikkeli jalkoihin kynnet solumuovista, jotka maalasin sitten mustaksi. Kun jalatkin olivat valmiit, kiinnitin linnun sille tarjoitetulle jalustalle. Ensin jalat kuumaliimalla kiinni, sitten feeniks jalkojen päälle. Se pysyy paikallaan kolmen ylöspäin sojottavan ruuvin avulla, niihin upotettuna.
Pyrstön tein erilaisista kankaista. Mukana oli mm. organzakangasta, tylliä, lakanakankaita, tekonahkaa ja kaikenlaisia muita. Sain hännästä kuohkeamman pistämällä pohjalle tylliä ja organzaa monta kerrosta. Janne nitoi/levitti kuumaliimaa minun pistäessä kankaita oikeille paikoilleen. Lopulta leikkelin yksityiskohtaisemmat pyrstösulat lakanakankaasta, tekonahasta ja kiiltäväpintaisesta kankaasta. Janne auttoi jälleen kiinnityksessä.
Olen todella tyytyväinen lintuun, siitä tuli sellainen kuin halusinkin. Nyt vain odottelen että saan sen todennäköisesti omaa kotia koristamaan ja vahtimaan!

Ei kommentteja: