keskiviikko 5. toukokuuta 2010

Nytenenän taikatalo

Briiffasinkin jo jonkin verran aiemmassa feeniks päivityksessä Nytenenä projektista.
Joten nyt Aurinkohuoneen valmistuksesta infoa! Tarkempia päivätietoja ma-to jälkeen minulla ei ole ylhäällä, joten loppu menee muistin ja kuvien varassa.
Huone oli aluksi aika läävä. Päätimme tehdä huoneeseen tulevat asiat ns. osissa ja lattian + tavaroiden paikoilleen kiinnitykset vasta lopuksi, jottei marmorilattiaksi naamioidut laatat menisi pilalle tai esineet saisi kolhuja työntouhussa kun vielä keskenerisiä asioita huoneessa tehtäisiin. Huone, josta sitemmin tuli Aurinkokuningattaren palatsin huone, toimi siis valmistusvaiheessa myös työtilanamme.

Aloitimme ensin raivaamalla huoneen ylimääräisestä krääsästä sekä seinien pohjamaalauksella valkoisella ykköspohjamaalilla. Kun pohjamaali oli kuiva, jatkoimme Annislaisten meille hankkimilla maaleilla. Seinien väriksi päätimme keltaisen.
Tämä oli kokolailla ensimmäisen päivän ohjelmana. Toimin koko kahden viikon ajan tarpeiden hankkijana ja kiertelin Anniksen pääjehun, Ellin, sekä kuskin, Jarnon tai Jan-Rafaelin, kanssa Porissa etsimässä rekvisiittaa ja hakemassa mm. kankaita, uretaania, spraymaaleja, nauloja, ruuveja yksityiskohtahärpäkkeitä (helmiä, paljetteja, jääkarhun-neniä, mitä ikinä).

Tiistaina jatkoimme seinien maalauksen loppuun. Kun seinät oli maalattu, Iida ja Riikka mm Tarun ja Kiian avustuksella kiinnittivät kankaat seinille ja kattoon. Kankaat peittivät ikkunaseinän sekä sen vastakkaiseinän, kun taas lyhyemmät seinät jätimme vain maalatuiksi. Keskiviikkona kankaat viimeisteltiin vielä (ommeltiin loppuun). Katto oli pitkään lamppujen kohdalta ompelematta kiinni, jotta saisimme työvaloa. Kun kuitenkin viikonloppuna viikolla Iida kävi kankaat yhteen katosta ompelemassa, huoneesta tuli päätäsärkevn oranssi. Jostain kumman syystä teimmekin lopulta töitä kahdessa muussa huoneessa varsinaisen huoneen lisäksi. :D

Lisäksi maalasin Iidan kanssa huoneen oven ja Iida sekä Paula maalasivat huoneen ainoan ikkunan, kun olivat teipanneet ensin voimapaperia maalipinnaksi.
Tiistaina Kiia ja Riikka vetivät 2008 vuodelle tehdyn Ahdin tuolin paloiksi, sillä käytimme sen istuinpohjaa Aurinkokuningattaren tuoliin. Taru tai Riikka hioi istuinosan. Itse piirsin ja sahasin valtaistuimen selkänojan 15mm vaneriin, jonka keskiviikkona hioin ja maalasin. Keskiviikkona tuli piirrettyä valtaistuimen sivupalat, jotka peittivät vanhan ruman rungon. Kiinnitin ne perjantaina, jolloin maalasin istuinosan valkoiseksikin. Paula sai aurinkonaaman perjantaina veistettyä lopulliseen muotoonsa valmiiksi paperoitavaksi.
Sunnuntaina Kiia veisti valtaistuimeen pehmusteen vaahtomuovista, joka päällystettiin ensin valkoisella lakanakankaalla ja sitten haaleankeltaisella organzakankaalla. Seuraavana maanantaina tuoli oli aurinkonaamaa lukuunottamatta valmis ja siihen oltiin kiinnitetty istuinosan yläreunoihin myös koristenauhaa, jossa oli helmiä. Samaisena maanantaina Paula sai aurinkonaaman paperoitua ja aloitti hiomaan sitä kultausta varten.
Lopullisesti tuoli oli valmis tiistaina.

Tiistaina tehtiin myös 3 pylvästä pylväiden päitä lukuunottamatta valmiiksi. Jotkut tytöistä maalasivat 3 mattorullaa valkoisiksi ja itse kiinnitin jo entuudestaan valmiina olleita köynnöksiä niihin. Myöhemmin viikolla maalasin Riikan kanssa Tiimarista löytämäni pienet linnut ja kiinnitin ne köynnöksiin.
Pylvään päät tekivät Iida ja Taru toisen viikon puolella solumuovista ja valkoisesta lakanakankaasta, jotka he maalasivat vielä valkoisiksi. Koukerot päihin tehtiin kuumaliimalla.
Omat työtuntini kuluivat pitkälti feeniksin tekoon kaiken muun ohella. Yllämainittujen lisäksi tämä "muu" oli toisena tiistaina 2008 vuoden pylväiden uusiksi pisto Paulan kanssa. Pylväiden varret olivat jo ennestään kultaiset, mutta päällislevyt olivat valkoiset. Koska en feeniksiltä kerennyt ja Paulalla oli aikaa, pyysin Paulaa maalaamaan tasot valkoisiksi. Paula myös sprayasi  kultaosuuden vielä uusiksi kullalla. Kun se oli kuivunut, nidoin varsiin kiemurtelemaan Annikselta saatuja syksynlehtien tapaisia muovi/paperi lehtiä.
Toinen pylväistä jäi sellaisekseen, mutta toiseen sahasin, hioin ja maalasin suuremman päällistason, sillä sen päälle oli tarkoitus istuttaa feeniks. Sellaisekseen jääneeseen pylvääseen kiinnitin kuumaliimalla kullatun tarjottimen (kirppikseltä), sen päälle kullatun kulhon, jonka täytimme Annikselta lainatuilla teko-omenilla, sekä aiemmin kullatut kyntteliköt ja arkun avaimen.Myös feeniks sai kaniverkosta rungon tiistaina sekä valtaistuimeen tullut aurinkonaama sai perusmuodon styroksista. Valmistin sitä pitkin viikkoja aina vaiheittan ja lopulta se seisoi paikallaan toisen viikon torstaina pyrstöineen kaikkineen.

Keskiviikkona Iida ja Taru alkoivat väkertää aarrearkkua. Arkun aarre tehtiin valepohjaan. Vanerin päälle pursutettiin uretaania, johon sitten upotettiin feikkitimantteja, helmiä ja puolikkaat jätti pääsiäismunat.
Itse arkku oli valmiina Taikatalon ullakolla. Haimme sen sieltä Iidan kanssa, joka maalasi sen valkoiseksi. Kultasin arkkuun ullakolta löytyneet "kantokahvat" sekä ison avaimen ja muotoilin feeniksiä lisää. Veistelin ja saksin sille myös pään.
Iida ja Taru kasasivat arkun (tuki puut valepohjalle, kantokahvat kiinni sekä organza kankaan kiinnitys kannen sisäpuolelle). Itse aarre kiinnitettiin paikalleen torstaina.

Toisena tiistaina Kiia oli saanut aloitettua, kasattua ja maalattua avaruuspöydän sivut. Välillä Kiia maalaili avaruuspöydän sisälle tulevia planeettoja. Janne auttoi Kiiaa avaruuspöydän kanssa, jonka valmistukseen en sen kummemmin ehtinyt perehtyä, luotin että Kiia tietää mitä tekee. Sen verran tiedän kuitenkin, että avaruuspöytäänkin tuli ns valepohja, jonka päällä oli styroksia ja styroksin päällä musta kangas, jonka Kiia maalasi avaruudeksi. Pallot kiinnitettiin grillivartailla styroksiin ja kankaaseen tuli joitain reikiä, jotta valepohjan päällä olevat valot loistaisivat. Syvennyksen päälle kiinnitettiin Jannen sahaama pleksi ja niin syvennyksen sisäreunat kuin koko laatikon ulkoreunat koristeltiin samanlaisilla, mutta erivärisillä, koristenauhoilla kuin mitä oltiin pistetty valtaistuimeenkin.
Kiia uurasti myös "valonlähteiden" kanssa, jotka olivat ns. lamppuja. Ne syttyivät kun ne laskettiin jollekin tasolle, kun pohjassa oleva nappi painautui sisään.


Tiistai-Keskiviikko välisenä yönä toisella viikolla Iida uurasti myöhään nitomalla lattialaatat paikoilleen. Autoin Iidaa punaisen maton nitomisessa laattoihin.

Toisen viikon keskiviikkona Paula taiteili toiselle kankaattomista seinistä valeikkunoiden näkymät. Minä piirsin ikkunamallit, jotka Paula vei vielä omilla ideoillaan pidemmälle ja jotka Iida sitten sahasi. Tytöt taisivat myös maalata ne. Minä kiinnitin ne paikoilleen.
Torstaina alotin myös huoneen kolmeen kulmaan tulevien laskostuvien "kulmaverhojen" kiinnityksen, mutta ne olivat lopullisesti valmiit vasta perjantaina, sillä jouduin fiksailemaan niitä vielä, kun kahden verhon taakse tuli kajarit. Toisen näistä taakse Janne teki vielä pienen hyllyn, jonka päälle tuli dvd soitin.

Keskiviikko-Torstai välisenä yöllä meillä oli suunilleen kaikki paikoillaan. Torstaina koko huone oli lopullisesti valmis ja olimme aika ylpeitä tuotoksestamme!

Jäimme vielä Jannen, Millan ja Kiian kanssa "talkoihin" perjantaiksi, vaikka jo torstaina olisi saanut lähteä kotiin. Anniksen porukka pisti perjantaina valot paikoilleen ja Ana pyysi minua vielä tekemään "väliseinän" huoneeseen. Tein sen mustasta kankaasta ja oven eteen katosta lattiaan. Kun joku siis astui huoneeseen sisään, ei nähnyt edessään muuta kuin kangasta ja täten piti kävellä hieman vasemmalle, jotta huone avautuisi. Sprayasin kullalla kankaaseen vielä jotain randomeja suihkauksia.

Ei kommentteja: